Formandens beretning, 2024

Formandsberetning

7. september 2024

En formandsberetning skal vel altid positiv og optimistisk? Det er let nok når jeg fortæller om årets mange gode oplevelser og begivenheder. Det er sværere at bevare optimismen, når det drejer sig om fremtiden. Det venter jeg med til afslutning.

Begivenheder

Generalforsamlingen i 2023 blev afholdt på Vestermarie Skole den 9. september. Det var en stor glæde at få lov til at overrække Bornholmerprisen til Ole Almeborg for hans store og prisværdige arbejde med at renovere Saxebro Mølle. Efter generalforsamlingen blev historien om Saxebro Mølle fortalt og vi fik vist filmen fra 1951om den bornholmske landbager med billeder fra ”de gode gamle dage” – som blev afsløret som en sandhed med modifikationer. Ole Almeborg kunne bidrage med en spændende og sjove fortællinger om udfordringer og myndighedskrav, der nødvendigvis følger en renovering af en fredet mølle og et møllehus.

Foreningens vigtigste opgaven er at udgive årsskriftet ”Bornholmske Samlinger”. Det  fandt sted på Klemens Kro den 4. november. Årsskriftet var et såkaldt ”samlebind” med forskellige artikler af syv forfattere, hvoraf fire sidder i bestyrelsen, nemlig Mogens Lau, Kim Bak, Ann Vibeke Knudsen og mig selv. De tre øvrige forfattere var Jørgen Selmer, Torben Bech Rasmussen og Lennart Weber.

Artiklerne blev forenet under overskriften ”Menneskeskæbner”. Bogens forfattere fortalte om deres artikler til ca. 80 fremmødet medlemmer på kroen. Årsskriftet blev uddelt til medlemmer og foreningen sparede portoen til udsendelse til dem.

Vi afholdte lokalarkivmøde den 13. marts i Bibliotekets mødesal. Jørgen Selmer, der har skrevet en artikel i årsskriftet, gav os en grundigere indføring i Karnaphusets historie. Huset i Østergade rummer historier, der ikke blot handler om huset, men er historie om Rønne, ja om hele Bornholm. Vi kalder møde for ”Lokalarkivmøde” fordi arrangementet er tænkt som en anledning til at invitere øens lokalarkiver til mødes.  Det er en tradition vi startede med udgivelse af årsskriftet i 2018, som netop handlede om arkiverne. Vi kaldte årsskriftet for ”Guldstøv fra arkiverne”.

Der kom desværre ikke mange, så hvis vi skal fortsætte hermed, så skal vi nok tænke nyt for at tiltrække flere medlemmer fra øens mange lokalarkiver, som vi gerne vil bevare kontakten til.

Bestyrelsens arbejde

Vi har holdt 5 bestyrelsesmøder – to privat og tre på Ø-arkivet. Møderne tager gerne 2 til 2½ time, så det er overkommeligt. Andre opgaver er tidskrævende.

Bag udgivelse af årsskriftet står foreningens redaktør Ann Vibeke Knudsen. Det er et kæmpe arbejde at samle, redigere, tilrettelægge, korrekturlæse og have kontakt til Hakon Holm, der producerer bogen for os. Stor tak til Ann Vibeke Knudsen for det utrættelige arbejde du udfører og har udført gennem mange år.

Og, Ann Vibeke, du har meddelt, at du snart gerne vil afløses på posten. Jeg er glad for, at der er truffet aftale om en glidende overgang, hvor du næste år og forhåbentlig en tid mere, vil dele redaktionsarbejdet med Kim Bak og Finn Kjærulff Hansen.

Foreningens øvrige kerneopgaver

Ud over udgivelse af Bornholmske Samlinger har bestyrelsen andre vigtige opgaver at udføre.

Foreningens kasserer yder er stort arbejde med at holde styr på økonomien, betale regninger og ikke mindst, at få kontingentet indkrævet. Der skal lyde en tak for indsatsen til Svend Aage Møller, som har været vores kasserer siden 2012. (eller måske tidligere – længere end de 12 år, hvor jeg har været formand.

Svend Aage har meddelt at han ønsker at trække sig fra kassererjobbet. Det er et meget vigtig og desværre ikke ret attraktiv opgave. Meget af det kedelige kan automatiseres, men meget kan ikke. Bestyrelsen søger en løsning.

Svend Aage var tidligere også foreningens webmaster. Det job overtog jeg for 9-10 år siden og jeg har delt det komplicerede arbejdet med Kim Bak i de sidste par år. Vi arbejder løbende med at optimere hjemmesiden og ville gerne ofre mere tid på at udvikle hjemmesiden, men det kniber med tiden.

Før nyt materiale lanceres på en hjemmeside kræver det mange timers forarbejde. Det kniber for mit vedkommen og jeg må indrømme: Jeg tænker først på min egen hjemmeside.

Det går straks bedre med foreningens facebook-side. Med 5.700 følgere er der masser aktivitet. Det er muligt at trække forskellige statistikker ud for ca. halvdelen. Det er selvfølgelig alderen 65+ der er mest aktive og brugerne fra Rønne som topper. Næstflest brugere er dem i alderen 55 til 65 og dem fra København. Der er 53% kvinder og 47% mænd. Og så vidt jeg har forstået, har der været over 6.000 der har været inde på siden i august måned.  Selv om der sikkert er mange gengangere er det ret flot.

Af de 5.700 følgere er kun få hundrede medlemmer af foreningen. Mange yder en indsat på Facebook med at dele egne historier og stille spørgsmål. Spørgsmål som ofte fornuftigt bliver besvaret. Tak for det. Jeg tror (naivt måske) at her er potentielle medlemmer af foreningen, der får øjnene op for værdien af vores forening!

Vi er blevet fri for infiltration på facebook, som sidste år var et problem. Vi er fire fra bestyrelsen (Anette Eriksen, Kim Bak, Ann Vibeke Knudsen og mig selv) der skal tillade indmeldelser og som overvåger opslagene.

Økonomi

Fra 2022 var vi nødsaget til at forhøje kontingentet til 300 kr, hvilket har bragt balance i regnskabet  efterfølgende. Medlemstallet er desværre stadig faldende og vi er nu nede på under 600. Det er ikke endnu alarmerende, men kræver dog opmærksomhed. Vore trofaste ældre trofaste medlemmer falder bort. Yngre mennesker tænker desværre ikke, at det er nødvendig at støtte vores arbejde med et årligt kontingent på 300 kr. Der er meget gratis at hente på hylderne, der ikke koster noget.

Næst efter årsskriftets produktion er udgiften til at sende og distribuere årsskriftet til medlemmerne det næst dyreste. Bornholms Tidende klarer dette arbejdet for os. I 2022 forsøgte bestyrelsen – i spareiver – at dele årsskriftet ud i Rønne og enkelte andre steder. Det var hårdt arbejde og vi måtte erkende, at Tidendes professionelle håndtering af uddelingen til bornholmere og det udsendelse af de knapt 40%, som bor ”over”, er at foretrække. Det er dyrt, men fungerer.

Kulturfilm

Foreningen, eller måske oftest formanden, får mange henvendelser på forskelligt. Netop een må jeg nævne i min beretning:

Projektet ”Bornholmske Kulturfilm gennem 120 år” ved Birger Kofod og Georg Julin ønskede samarbejde med foreningen Bornholms Historiske Samfund. Jeg og næstformanden, Anette Eriksen, bad bestyrelsen om at tage den endelige beslutning på henvendelsen på mødet den 10. august.

Projektet formål var at finde og indsamle gamle kortfilm. Kulturfilm ønskede at interviewe folk, der enten har optaget filmen eller som kendte til filmenes baggrunds historier. De indsamlede gamle film skulle digitaliseres og sammen med de allerede kendte smalfilm, der findes på de forskellige arkiver, bearbejdes. I alt 85 film skulle produceres og udgives – alle af 28. minutters varighed. Et ambitiøst projekt, der har et budget på knapt 3,5 mio. kr.

Kulturfilm søgte en forankring i foreningen Bornholms Historiske Samfund. Vores opgave var at legitimere fondsansøgningen og have det overordnede ansvar for projektets gennemførelse.

Bestyrelsen kan bifalde ideen om indsamling af film, digitalisere og interviews, men anser projektets budget, der er mere end 15 gange foreningens årlige omsætning, for voluminøst. En enig bestyrelsen afslog derfor samarbejdsønskerne – det er for stort, for risikabelt, for arbejdskrævende og for uoverskueligt for vores forening.

Afslutning

Til slut vil jeg nævne to bekymringer for fremtiden.

Rekruttering til bestyrelsen er et problem. Det er ikke lykkedes os at få besat hverken den vakante plads i bestyrelsen eller suppleantposten. Problemstillingen er akut især når flere i bestyrelsen har meddelt, at de snart ønsker at trække sig.

Bekymring nummer to er måske den største:  Det faldende medlemstal. Hvis det fortsætter, bliver det svært at udgive årsskriftet, som vi gør nu.

Formanden og bestyrelsens opgave i fremtiden er at sikre foreningens eksistens. Foreløbig går, men hvor længe?

7. september 2024

Jesper Vang Hansen