Russertiden. De sidste vidner Bornholm 1945/46

Russertiden. De sidste vidner Bornholm 1945/46
Forfatter: Thomas Kofoed Poulsen
Udgivet på forlaget Brian Christensen – 208 sider. Rigt illustreret
Pris 249,95 kr. Udkommet marts 2021. Størrelse ca. 22 x 14,5 cm. Paperback

Forfatteren Thomas Kofoed Poulsen er født i 1976. Han er journalist og redaktionsleder ved DR Bornholm. Han har tidligere udgivet bogen ”Kampen om Bornholm”, om den bornholmske kommunesammenlægning. Udgangspunktet for bogen er godt 30 interviews med nogle af de sidste øjenvidner til den russiske besættelse eller befrielse af Bornholm. Som det også fremgår af bogen, er der stadig ikke enighed om, hvorvidt russerne var befriere eller var en besættelsesmagt.

Anledningen til bogens udgivelse er 75-året for russernes afrejse fra Bornholm, efter at de havde været på øen fra primo maj 1945 til primo april 1946, hvor de sidste russiske soldater forlod øen. Over 7.000 russiske soldater havde været udstationeret på Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 blev de to største byer på øen, Rønne og Nexø, udsat for et voldsomt russisk bombardement – der forårsagede massive materielle ødelæggelser, dræbte 9 civile rønneborgere og 1 i Nexø samt et ukendt antal tyske soldater og civile flygtninge – angiveligt for at få den tyske kommandant til at overgive sig til de allierede styrker.

I forbindelse med bogens udgivelse oplyste forfatteren, at han var overrasket over, at der var en væsentlig mere nuanceret holdning blandt folk til historien om besættelsestiden, end han havde regnet med. Han var offer for den samme bitre holdning til begivenhederne som de fleste bornholmere, at resten af Danmark havde glemt øen. Med bogen har han søgt at nuancere den opfattelse, da historien og ”sandheden” viser sig at være noget mere kompliceret end almindeligt antaget.

Ud over interviewene med de 32 bornholmere, har forfatteren også interviewet en håndfuld historikere og han inddrager tillige erindringer fra øens daværende amtmand P.C. von Stemann og den tyske kommandant ved krigsafslutningen, Gerhard von Kamptz, der i manges øjne var skurken i magtspillet. Bogen undersøger med andre ord hvordan den 11 måneder lange befrielse/besættelse har sat sig præg på Bornholm helt frem til i dag.

Som en sidegevinst til arbejdet med bogen, har forfatteren i årets udgave af Jul på Bornholm 2021 en artikel om børn på Bornholm, der har russisk blod i årerne. Russertiden var ikke alene tyveri og voldtægt, der opstod også venskaber og romantiske forbindelser, der resulterede i ”russerbørn” og faderskabssager.