Figentræet. Ficus carica

Det nærmest ikoniske figentræ i Gudhjem på hjørnet af Brøddegade og Åbogade, hvor nu kunstmaler Flemming Møller har sin forretning. Det var Elgine Margrethe Jensen, der i 1867 var blevet gift med fisker Hans Isak Tranberg, der plantede figentræet i 1893. Huset er kendt som figenhuset eller figentræshuset

April måneds artikel 2021 stammer fra Dansk Havetidende, No. 21 – 13. årg. 1. december 1929, side 164/165.

Artiklen er signeret: Ragnhild Jensen

I den sidste tid har figentræet været en del omtalt, og det kunne måske interessere ”Dansk Havetidendes” læsere at se, hvorledes det kan udvikle sig på friland, hvor luft og temperaturforholdene passer for det. Almindeligvis antages jo, at figentræet kun udvikler modne frugter i drivhus, men på Bornholm og Christiansø findes adskillige figentræer, store og veludviklede og som hvert år giver et godt udbytte af modne frugter.

Det nærmest ikoniske figentræ i Gudhjem på hjørnet af Brøddegade og Åbogade, hvor nu kunstmaler Flemming Møller har sin forretning. Det var Elgine Margrethe Jensen, der i 1867 var blevet gift med fisker Hans Isak Tranberg, der plantede figentræet i 1893. Huset er kendt som figenhuset eller figentræshuset

Billedet viser et af figentræerne i Gudhjem, kendt af mange turister. Det er 36 år gammelt, plantet af dets gamle ejerinde selv, der havde fået et ungt skud fra et andet figentræ i Gudhjem, der altså er endnu ældre. Selve stammen, der er kort, måler over en meter i omkreds, og deler sig i syv svære grene. Den største høst, træet har afgivet på et år, er 72 halvkilo, men det var også så usædvanlig meget, at træet som følge deraf kun bar et par halvkilo året efter. De modne frugter kan nydes friske eller syltede. Under den sidste vinters strenge kulde har træet lidt en del.

Af og til ses figentræet som stueplante, og det kan også anbefales som sådan med sine kraftige, mørkegrønne, håndlappede blade og de morsomme frugter. Derimod bærer det ringe synlige blomster, de små, grønne frugter er i virkeligheden blomsterstande. Blomsterne sidder indeni og danner frugterne, de mange små kærner, som man kender så godt fra nydelsen af de modne figner, der altså nu er frugtstande. Et figentræ kræver kun almindelig pasning, blot skal det stå i et vindue med sol, for at frugterne kan udvikle sig.

Figentræerne i Gudhjem tilhører et par forskellige arter. Købmand Viggo Rønne ejer et figentræ, som står inde i den gamle gård, plantet foran den smukke bindingsværkslænge, og er nu ca. 22 år gammelt. Ejeren fik det i sin tid af den kendte direktør, Stephan Nyeland, Vilvorde, som stikling uden rod medbragt fra Genua. Den kraftige stamme deler sig fem tommer fra jorden i tre grene, og kronen rækker 24 fod langs huset. Væksten er hurtig, så der kan være årsskud på 2 fod. Frugterne på dette træ er meget store f. eks. som en stor Grev Moltke-pærer, og i gode somre plukkes der omkring 60 stk. Stephan Nyeland henregnede dette træ til Smyrnafigen, og det afbildede træ for det sorte figen.

Det er et smukt og mærkeligt syn at betragte denne modsætning; de sydlandske, frodige træer foran de danske, kønne gamle bindingsværkshuse. Allerede i beskrivelser om Bornholm fra over hundrede år tilbage er figentræer omtalt.

Umodne figner på et figentræ i Gudhjem i juli måned

You may also like...