Folkemøde

AnnonceFolkemødetSandvig Rådstue – mødested for folk med ”historie” som deres store interesse

I Danmark findes over 500 foreninger, der har historien som interessefelt. Det er foreninger, der dyrker lokalhistorien og slægtshistorien. Der er foreninger, der har opbygget lokalhistoriske arkiver og foreninger, der med Facebook som medier, dyrker den historiske bevidst via billedmediet. Ikke mindst takket være de sociale medier, synes interessen at være stødt voksende.

Folkemødet i Allinge har indtil videre ikke afspejlet disse ”folkelige foreningers” eksistens – det rådes der nu bod på. Bornholms Historiske Samfund har lejet Den gamle Rådstue i Sandvig, der ligger lige uden for Folkemødets epicenter Allinge. Rådstuen oser af historie og er derfor velvalgt til at være mødested for alle historieinteresserede foreninger, sammenslutninger og enkeltpersoner. Kom og mød andre med samme interesse.

Ud over at være samlingssted for de historiske fællesskaber vil der kl. 15 om torsdagen blive præsenteret en landsdækkende undersøgelse af Lokalhistoriske Foreninger i Danmark. Dansk historisk Forenings undersøgelse har taget pulsen på de folkelige foreninger. Er foreningerne rustet til at klare sig i fremtidens Danmark, hvor kulturhistoriske institutioner centraliseres og effektiviseres, samtidigt med at nye folkelige bevægelser popper op og hvor de digitale muligheder er en udfordring og skaber nye fællesskaber? Hvordan kan foreninger, der, som vores egen, der startede for 110 år siden, finde sin berettigelse i dag.

Folkemødet er en rigtig god ramme at diskutere historiens relevans i samfundet. Kom til Sandvig og mød historien i Det gamle Rådstue.

Program:

Torsdag 11. juni

Kl. 11-15 Lokalhistorisk værksted opbygges – materiale fra alle foreninger modtages.

Kl. 15 Har lokalhistoriske foreninger en fremtid? Præsentation af Dansk Historisk Forenings landsundersøgelsen af lokalhistoriske foreninger ved Peder Jacob Ellehave Kragh og Charlotte S.H. Jensen

Se undersøgelsen her: foreningsundersøgelsen

Fredag 12. juni

Kl. 11.30 Den digitale udfordring og mulighederne for de lokalhistoriske foreninger i Danmark. Ved Bente Jensen, medlem af bestyrelsen for Selskabet for Aalborg Historie.

Kl. 13 Moderne anvendelse af fredede bygninger.  Arkitekt Niels-Holger Larsen om Rådstuen og bjergvarme.

Kl. 14.00 Grænselandets lokalhistorie og dens betydning. Arkiv- og forskningschef Mogens Rostgaard Nissen, Sydslesvig og bestyrelsesmedlem i Historisk Samfund for Sønderjylland

Lørdag 13. juni

Kl. 11.30 Nørdernes berettigelse (og muligheder). Jesper Vang Hansen om tingbøger og lokalhistorien

Kl. 13.00 Skolehistorie og engagement – med en lille tur til to nedlagte skoler i Sandvig.  Redaktør af Bornholmske Samlinger Ann Vibeke Knudsen.

Kl. 14.00-15.00 Afslutning – fælles diskussion.

(ret til ændringer forbeholdes)

You may also like...