Hvad gemmer de lokale arkiver?

DSC00354

Nyker Lokalarkiv en efterårsdag 2015

Bornholms historiske Samfund har i et år arbejdet med at skabe en registrant for arkiverne på Bornholm. Rundt omkring i arkiverne findes unikt materiale i form af ex. dokumenter og billeder, som alle, der interesserer sig for Bornholms historie, bør kende. Arkiverne er vores fælles hukommelse.

Onsdag den 2. marts kl. 19 inviterer foreningen til det første møde om Lokalarkiverne på Bornholm. Mødet henvender sig til alle der er interesserede i Bornholms historie og i særdeleshed dem der i dag driver sognearkiverne og er medlemmer i de lokale arkivforeninger. Formålet er primært at lære hinanden at kende og at præsentere Historisk Samfunds fælles arkivregistrant.

Målet er at skabe et redskab, som gør de forskellige arkivers materialer synlige for alle. Det kan lyde som et ambitiøs projekt, men da det er en simpel søgbar database, så vil det være en overkommelig opgave. Modsat andre nationale databaser har vores lokale registrant kun få emneposter. Den er let at bruge for arkiverne, og, med de digitale søgemuligheder, let for enhver at finde oplysninger i.

Historisk Samfund vil sørge for driften af registranten. Det er gratis og kræver blot, at man synes det er en god ide, samt at man vil indtaste posterne direkte i registranten, eller levere en fil eller en maskinskrevet registrant, som vi kan konvertere til en database og lægge ind i den fælles registrant.

Registranten er allerede synlig. Se den her.

Der er allerede 2413 poster i basen, som omfatter materiale fra Ø-arkivet, Klemensker Lokalhistoriske Arkiv, Østermarie Lokalarkiv, Gudhjem Lokalarkiv og Nyker Lokalarkiv og den vokser fortsat.

Historisk Samfund vil senere tage initiativ til fælles møder, hvor vi kan få fagfolk til at fortælle om specifikke emner, der er relevante for det lokale arkivarbejde.

Jeg håber, at vores initiativ bliver modtaget positivt.
Program

• Velkomst (Jesper Vang Hansen)

• Præsentation af lokalarkiverne på Bornholm (v. deltagerne)

• Historisk Samfund før, nu og planer for fremtiden (Jesper Vang Hansen)

• Bornholms Ø-arkiv, generelt om arkivpleje, udfordringer og tilgængelighed (Anette Eriksen).

• Fotografier i arkiverne (Ann Vibeke Knudsen)

Pause

• Præsentation af arkivregistranten på BSs’s hjemmeside med eksempel på indtastning og brug.

• Fri diskussion

Velkommen den 2. marts kl. 19 på Rønne Bibliotek.

 

You may also like...