Bornholmerprisen til Ole Almeborg

Formand Jesper Vang Hansen overrakte Bornholmerprisen til Ole Almeborg

På foreningens generalforsamling i Vestermarie lørdag den 9. september 2023 blev Bornholmerprisen givet Ole Almeborg. Motivering for at tildelingen lyder således:

 Mange, især ældre bornholmere, får glade smil på læberne og vemod i øjnene, når talen falder på Saxebro Mølle i Aaker. Man husker med glæde de gode brød, tvebakker og lagkagebunde, der blev fremstillet i det gamle bageri og solgt fra den lille butik med det sparsomme inventar. Men efter at søskendeparret Arne og Edith Henriksen havde opgivet driften af bageriet i 1986, blev det et sørgeligt syn at se møllen forfalde mere og mere i årene derefter.

Til gengæld var det en stor glæde, da man gennem dagspressen kunne erfare, at en privatperson havde købt møllen og de omkringliggende bygninger med henblik på at genskabe såvel møllen som bageriet i den oprindelige skikkelse.

Møllen og de tilliggende bygninger var fredede, hvorfor Kulturstyrelsen, for at støtte arbejdet økonomisk, stillede store krav til renoveringen helt ned til de mindste detaljer. Krav som mange ville have at honorere, men ikke Ole Almeborg, som løste problemerne gennem et forbilledligt samarbejde.

Ole Almeborg har brugt mange penge, kræfter og nogle år af sin pensionisttilværelse på at renovere møllekomplekset i Saxebro, med alle de udfordringer der fulgte, ikke mindst med at finde dygtige og kvalificerede håndværkere.

I dag kan vi så glæde os over, at dette stykke af Bornholms bygnings-og kulturhistorie er blevet reddet og bevaret for eftertiden.

I påskønnelse af at have gennemført den store opgave med at redde Saxebro mølle og bageri, tildeles Ole Almeborg årets Bornholmerpris af foreningen Bornholms Historiske Samfund.


Læs om Bornholmerprisen og se hvem der har modtaget prisen siden 1956

Efter generalforsamlingen  fortalte Ole Almeborg om det udfordrende arbejde med restaurering af mølle, bageri og beboelse.

Landbageren 1951

Udsnit af filmen Landbageren optaget i 1951 blev vist efter generalforsamlingen. Se den her. Filmen er tænkt som et historiske tilbageblik før optagelsestidspunktet, hvorfor enkelte sekvenser ikke er tidskorrekte. Hestegangen er ikke fra Saxebro. Æltemaskine blev i 1951 trukket af en “eksplosionsmoter”  og rugbrødet blev ikke kørt ud i hestetrukken vogn. Fremstilling af rugbrødet er derimod korrekt. Bageriets inventar og den hestevognen er bevaret til i dag.

Se også Ann Vibeke Knudsens hjemmeside om Saxebro mølle og bageri her: Saxebro Aaker – Bornholmernes Historie

You may also like...