Lill-May Didriksen

P1240990 (2)Lill-May er her ikke mere. Det er svært at forstå. Nok var Lille-May plaget af mange fysiske genvordigheder, men at det skulle være slut nu, kom som et chok.

Vi, der arbejder med Bornholms historie, ser med stor taknemmelighed på den kolossale indsats, Lill-May har ydet gennem mange år. Vi har et evigt minde om Lill-May i hendes store arbejde om ”udvandrede bornholmere” og om ”afdøde bornholmere”. To store dataindsamlinger som Lill-May påtog sig, hun der var så optaget af den bornholmske historie. Hun ønskede at skabe overblik i den kaotiske mængde af kilder der findes, ville samle, systematisere og åbne historien for alle. Det lykkedes. Det er med Bornholms Ø-arkivs mellemkomst resulteret i to store databaser, som er vigtige redskaber, der ikke er til at komme udenom for en bornholmsk lokalhistoriker – eller slægtsforsker.

Lill-May Didriksen var i mange år medlem af Bornholms Historiske Samfund og hun har også været med i bestyrelsen. Lill-May har naturligvis også modtaget Samfundets ”Bornholmerpris”, som gives til folk, der yder en betragtelig indsats for den bornholmske historie. Lill-May har heldigvis skrevet om sit arbejde med udvandrerne i artikler i Bornholmske Samlinger – og vi havde en aftale med hende om en artikel om det hun nu – bl.a. – havde kastet sig over, en oversigt over de bornholmske søfolk, der deltog i krigen i 1864.

Heldigvis nåede Lill-May også at skrive om sig selv, den første danske, kvindelige marineofficer, i Jul på Bornholm 2014. Hun var ansat i Søværnet i 34 år.

Jeg har samarbejdet med Lill-May i Bornholms Ø-arkiv gennem de seneste år. Og endelig mødt et menneske, der – også – havde det som vi kalder en absolut ”nørdet” tilgang til det historiske materiale. Vi var enige om, at arbejdet med arkivalierne er det rene guldgraveri, at det er vigtigt at kilderne bliver bearbejdet, registreret, synliggjort og formidlet. Det kræver i høj grad sirlighed og systematik – gaver Lill-May absolut var beriget med.

Lill-May, vi kommer til at savne dig.

Ann Vibeke Knudsen, 12.marts 2015

 

Lill-Mays to databaser:

www.bornholmskeudvandrere.dk/

www.bornholmere.dk/

 

You may also like...